Skip to main content

3 redenen waarom Nederlanders zo graag om de tafel zitten

Saskia Maarse | 30 september 2019

Toen de talkshowpresentator Beau van Ervan Dorens begin september begon met zijn praatprogramma Beau, koos hij voor een ander decor: een minidesk en een bank. Hij wilde weleens wat anders dan die eeuwige tafel met stoelen eromheen die je bij Nederlandse talkshows altijd ziet. Zijn nieuwe opstelling leverde hem veel kritiek op. Een maand later was hij te gast bij De Wereld Draait Door waar hij zich hardop afvroeg: ”Waarom zitten mensen allemaal aan tafel in Nederland?”

Er zijn drie belangrijke redenen waarom Nederlanders zo graag rondom een tafel plaatsnemen.

1. Overlegcultuur waarbij iedere mening telt
Door o.a. de strijd tegen het water kent Nederland al eeuwenlang een overlegcultuur met informele omgangsvormen. Dat overleggen gebeurt veelal rondom een tafel. Heel belangrijk daarbij is dat iedereen zijn mening geeft. Het verzamelen van ideeën en meningen is essentieel om – bijvoorbeeld tijdens vergaderingen – sneller een gezamenlijke beslissing te kunnen nemen. Managers uit andere landen verbazen zich vaak over het feit dat er tijdens vergaderingen in Nederland van hen wordt verwacht dat ze actief meedoen in de discussies: “Waarom moet ik altijd een mening over iets hebben?” Ook bij de Nederlandse talkshows zit de presentator met zijn gasten aan tafel zodat iedereen kan participeren in de discussies.`

2. Gelijken
Om alle meningen en ideeën even serieus te kunnen nemen, moeten we elkaar zien als gelijken. Een tafel lijkt daarbij de ideale setting, omdat iedereen op dezelfde hoogte zit en op gelijke afstand ten opzichte van elkaar. Bovendien hebben we een afkeer van hiërarchie en dikdoenerij. Als een presentator hoger zit dan zijn gasten – zoals bijvoorbeeld in Amerika – of als een manager op een andere plek gaat zitten dan zijn team, wordt dat al snel als overdreven ervaren.

3. Doe maar gewoon
Ook in de privésfeer zien we die ronde opstelling vaak terug. Denk aan het ‘kringetje’ bij veel verjaardagen in Nederland. Hiervoor geldt eveneens: in een kringetje is iedereen gelijk. Daarom feliciteren we niet alleen de jarige, maar ook vaak alle andere aanwezigen, tot grote verbazing van mensen uit andere landen en culturen.

Een algemene norm bij een zakelijk bijeenkomst, een talkshow of een feestje is ‘doe maar gewoon’. Het is een vorm van communicatie en tegelijkertijd een sfeer die samenhangt met prettig gezelschap. Je mag voor je mening uitkomen, graag zelfs. Maar negatieve uitlatingen – zeker als ze gepaard gaan met heftige emoties – worden niet getolereerd. Laten we het vooral gezellig houden! Om de betrokken personen in deze situaties bij elkaar te houden biedt de tafel houvast. Rondom de tafel zitten zorgt voor interactie, dynamiek en gezelligheid.

Weg met die bank
Beau besloot afscheid te nemen van zijn bank. De tafel is terug en de kloof tussen de presentator en de gasten is verdwenen. Iedereen kan elkaar weer recht in de ogen kijken, comfortabeler zitten en… makkelijker praten.

Over Saskia

Saskia Maarse is intercultureel spreker, trainer en auteur. Ze geeft lezingen en workshops over cultuurverschillen, cultural awareness en de Nederlandse (zakelijke) cultuur in relatie tot andere culturen.

Leave a Reply