Lezing / workshop / training

Samenwerken met verschillende culturen

Inclusief de zes cultuurprincipes

Informeer ook naar online mogelijkheden

Als we samenwerken met verschillende culturen kunnen we ons verdiepen in bepaalde symbolen en rituelen van de ander, maar dat wil helaas nog niet zeggen dat we de achterliggende waarden kunnen herkennen, laat staan kunnen aanvoelen. Gewoontedieren als wij mensen zijn, betekent dat dus werk aan de winkel. Nieuwsgierigheid in de ander en inzicht krijgen in de eigen cultuur kan daarbij helpen.

Na een kijkje in de verhelderende culturele spiegel deelt Saskia Maarse haar zes cultuurprincipes en laat ze zien wat de verschillen en overeenkomsten zijn met andere landen en culturen op het gebied van bijvoorbeeld communicatie, vertrouwen en hiërarchie. Voor veel mensen uit andere culturen – waar hiërarchie heel belangrijk is – is het bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat Nederlandse managers op de fiets naar hun werk gaan: “Dat is toch geen leider?”

Voor wie?
Deze lezing / workshop / training die zowel in het Nederlands als in het Engels kan worden gegeven, zit vol nuttige achtergrondinformatie, hilarische anekdotes en culturele inzichten. Een praktische en inspirerende kijk op wat cultuur is en wat cultuur met ons doet. Handig voor als u veel met verschillende culturen samenwerkt, binnen en buiten uw organisatie, in eigen land en/of in het buitenland.

Na afloop van de workshop hebben de deelnemers inzicht in de volgende punten:

 • Wat cultuur is en wat cultuur met ons doet.
 • Bewustwording van uw eigen culturele waarden.
 • Hoe de Nederlandse cultuur overkomt op andere culturen.
 • Wat we kunnen leren van zowel onze eigen cultuur als andere culturen – op basis van zestig diepte-interviews met mensen uit dertig verschillende landen in combinatie met wetenschappelijk onderbouwde informatie.
 • Welke inzichten u gaan helpen om succesvoller samen te werken met verschillende culturen.

Wat is het verschil tussen een lezing, workshop en training?

 • Een lezing duurt – afhankelijk van uw wensen – maximaal zestig minuten en kan worden gegeven voor een klein en groot publiek. Saskia’s stijl is toegankelijk en een combinatie van inhoud, interactie en humor.
 • Een workshop bestaat uit een dagdeel van twee à drie uur. Tijdens de workshop gaat Saskia dieper in op de materie. Welke onderwerpen dat zijn hangt af van de culturele samenstelling van de groep. Het accent ligt op theorie, kennisdeling, interactie en oefeningen.
 • Een training duurt een hele dag. De inhoud is afhankelijk van uw doelen en de resultaten die u wilt behalen. Neem gerust contact op voor meer informatie.

“Saskia heeft op een zeer enthousiaste, begrijpbare en interessante wijze een lezing gegeven over de cultuur en communicatie verschillen tussen de Nederlandse en Franse collega’s binnen ons bedrijf. Na afloop was duidelijk dat iedereen elkaar al beter “verstond”. Absoluut een aanrader!!” – Daniëlle Polak, Project Assistent, Alstom

Interesse?

Heeft u voor uw bedrijf, uw event of bijeenkomst interesse in een interculturele lezing, workshop of training van Saskia Maarse? Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Of heeft u een andere vraag? Vul het onderstaande formulier in of stuur een mail naar info@studio-odijk.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

  Uw naam*

  Uw e-mail*

  Telefoon

  Toelichting

  Saskia Maarse | Studio Odijk
  info@studio-odijk.nl
  T: 06 533 25902