Online cursus 'Samenwerken met verschillende culturen'

Of je nu collega’s hebt uit verschillende culturen, een internationaal team leidt als manager, over de grens zakendoet of als student in het buitenland stage gaat lopen: door de globalisering komen we steeds meer in aanraking met verschillende culturen. Hoewel we het niet altijd direct in de gaten, kunnen culturele verschillen een eigen leven gaan leiden en voor onnodige ergernissen, misverstanden en onbegrip zorgen.

 • Voorbeeld A – Communicatie
  Je ervaart – bijvoorbeeld als manager – dat jouw boodschap niet overkomt bij jouw internationale team. En je krijgt niet voor elkaar dat iets gedaan of geregeld wordt. Je raakt gefrustreerd, omdat mensen niet datgene doen wat ze jou hebben beloofd. Ze zeiden toch ‘ja’, toen je hen daarom vroeg?
 • Voorbeeld B – Leiderschap
  Het valt je op dat jouw collega’s uit andere culturen een afwachtende houding aannemen naar de leidinggevende. “Waarom tonen ze niet wat meer initiatief?” vraag je je af. Je begrijpt dat niet.
 • Voorbeeld C – Tijd
  Je maakt mee dat zakenrelaties anders omgaan met afgesproken tijden. Het irriteert je dat ze telkens te laat komen op jullie afspraak. Je ervaart dat als onverschillig en respectloos. Ze houden geen rekening met jou en schoppen jouw schema door de war. In het ergste geval vind je de personen zelfs onbetrouwbaar. Je kunt tenslotte niet op ze rekenen.

Gedrag, woorden en houding van mensen (met roots) uit andere landen worden vaak anders of verkeerd geïnterpreteerd. Dat is jammer, want zo kun je nooit het beste uit je internationale / interculturele samenwerkingen halen. Om succesvol intercultureel samen te kunnen werken en internationaal zaken te kunnen doen, is kennis van elkaars cultuur – maar vooral bewustzijn van de eigen cultuur – essentieel.

Succesvol samenwerken met andere culturen gaat niet vanzelf. Het kost tijd en moeite. Maar als je bereid bent om regelmatig aandacht aan het fenomeen cultuur te besteden, kan het je – als mens en organisatie – uiteindelijk veel opleveren: meer flexibiliteit, meer creativiteit, meer avontuur en meer succes!

Wil je weten:

 • Hoe je (meer) culturele bewustwording kunt creëren?
 • Hoe de Nederlandse (zakelijke) cultuur wordt ervaren door mensen uit andere landen / culturen?
 • Hoe je inzicht kunt krijgen in de belevingswereld van andere culturen?
 • Hoe je cultuurverschillen kunt leren herkennen, accepteren en benutten?

Bestel dan de online cursus SAMENWERKEN MET VERSCHILLENDE CULTUREN van Saskia Maarse

Voor slechts € 197,00 ontvangt je:

 • 10 modules met vele korte video’s, pdf’s met heldere achtergrondinformatie die overzichtelijk op papier is gezet, praktijkvoorbeelden, culturele inzichten, tips en oefeningen.

Unieke culturele spiegel

Door de unieke culturele spiegel (informatie uit 60 diepte-interviews met ondernemers en managers uit 30 verschillende landen) in combinatie met achtergrondinformatie – wetenschappelijk onderbouwd – leer je in deze online cursus op een luchtige en inspirerende manier:

 • je eigen culturele normen en waarden beter te herkennen
 • andere culturen beter te begrijpen
 • cultuurverschillen sneller te herkennen, accepteren en benutten

Inhoud

 • Wat is cultuur?
 • Wat is het effect van stereotypen en vooroordelen?
 • Wat is typisch Nederlands volgens ondernemer en managers uit 30 verschillende landen (op basis van interviews)?
 • Omgaan met cultuurverschillen m.b.t. overtuigen, discussiëren, onderhandelen en emoties.
 • Omgaan met cultuurverschillen m.b.t. leiderschap en hiërarchie.
 • Omgaan met cultuurverschillen m.b.t. vertrouwen, tijd en relaties.
 • Interculturele communicatie.
 • Zes cultuurprincipes: interculturele inzichten die jou helpen om andere culturen beter te begrijpen.
 • Intercultureel samenwerken: wat heb je nodig om je internationale en interculturele samenwerkingen te verbeteren?

Over Saskia Maarse

Saskia Maarse is intercultureel expert, spreker, trainer en auteur. Door haar ruime werkervaring in het buitenland (toeristische sector), haar wereldreis, de cultuurtrainingen die ze volgde en de interviews die ze – terug in Nederland – zes jaar lang voerde met ondernemers en managers uit 30 verschillende landen ontwikkelde Saskia veel kennis over de Nederlandse cultuur in relatie tot andere culturen. Ze schreef daarover twee boeken: ‘Tutti frutti – het succes van kleurrijk en ondernemend Nederland’ en ‘Onder de zeespiegel – samenwerken en samen leven met Nederlanders’ plus het e-boek ‘Hoe je succesvol kunt samenwerken met andere culturen – in 3 stappen’

Dit zeiden opdrachtgevers over Saskia

“Voor het Japanse bedrijf Sekisui Kasei Europe heeft Saskia Maarse de kick-off van de workshop ”cultural awareness” gepresenteerd. Zowel de Japanse als de Nederlandse collega’s hebben deze workshop als zeer positief ervaren. De verschillen in dimensies en gedrag hebben een goede Nederlandse ”awareness” aangewakkerd intern bij Sekisui wat in het bedrijf voor praktische voordelen zorgt. Daarnaast heeft de interactieve, enthousiaste en professionele houding van Saskia gezorgd voor een goed totaalplaatje. We kijken terug op een leerzame, praktische ochtend!” – Thijs Wansink, MD of Sekisui Plastics

“Op onze tweedaagse event van het Collectief van Opleiders Beeldcoaching in december 2019 was Saskia één van onze hoofdsprekers. Saskia maakte ons op een humoristische en verrassende wijze bewust van onze Nederlandse cultuur in relatie tot andere culturen. Wat een waardevol cadeautje om dit te ontvangen en absoluut essentieel om hiervan bewust te zijn om zo optimaal met elkaar te kunnen communiceren en elkaar te begrijpen. Saskia, erg bedankt voor je workshop , we hebben met de hele groep unaniem genoten!”– Lucy Geurds, Collectief van Opleiders Beeldcoaching

“During our team building day in Openluchtmuseum Arnhem we have had the pleasure to enjoy a very interesting cultural awareness workshop focussing on the Dutch culture in comparison with other cultures, how other cultures see us Dutch and what we can learn with the 6 principles of intercultural working from Saskia Maarse.  The diverse group that we were with 25 people, 6 nationalities and even more cultures (including Frisian and Limburg) were really enthusiastic and even more understood the importance of good communication (verbal and visual) in international business.” – Marko van der Smitte, Sales Director Alfa Laval

De kern van deze cursus is om je op een luchtige manier culturele inzichten en bewustwording mee te geven, zodat je geïnspireerd raakt om meer met het fenomeen cultuur te gaan doen, zoals cultuurtrainingen volgen en interculturele vaardigheden aanleren.

Je ontdekt:

 • Wat cultuur is en hoe cultuur werkt.
 • Wat de impact van stereotypen en vooroordelen zijn.
 • Hoe de Nederlandse (zakelijke) cultuur overkomt op andere landen / culturen.
 • Wat je kunt leren van zowel je eigen cultuur als andere culturen op het gebied van communicatie, leiderschap, vertrouwen en omgangsvormen.
 • Hoe je cultuurverschillen kunt leren herkennen, accepteren en benutten.
 • Welke inzichten jou gaan helpen om succesvoller samen te werken.

Je kunt direct beginnen!

De cursus nog eens terugkijken? Geen probleem. Je kunt de video’s en lessen zo vaak kijken als je maar wilt.

Koop je kaartje en ontdek welke culturele kennis en inzichten jou gaan helpen om het beste uit je interculturele samenwerkingen te halen!