Skip to main content

Waarom – en hoe - we massaal een oranje tompouce eten op Koningsdag

Saskia Maarse | 26 april 2024

De tompouce … onmogelijk om fatsoenlijk te eten, maar ongekend populair. Vooral met Koningsdag. Waar komt deze lekkernij vandaan, waarom eten we hem massaal op deze feestdag en wat is de beste manier om dit koningsgebak te eten?

De bedenker van de tompouce kwam uit Frankrijk en introduceerde het gebakje in 1651 onder de naam ‘millefeuille’ (duizend laagjes). In Nederland werd het baksel in 1858 voor het eerst gemaakt door een Amsterdamse banketbakker, die deze lekkernij de naam ‘tompouce’ gaf. Het idee voor deze naam ontstond – naar verluidt – dankzij een Friese dwerg die als circusartiest onder de naam Tom Pouce een tour maakte door Nederland.

Koningsgebak
Toen op 27 april 1967 Koning (toen nog Prins) Willem-Alexander werd geboren, bleek het Koningshuis dit niet alleen te vieren met beschuit met blauwe muisjes, maar ook met de oranje tompouces. Sindsdien is de oranje tompouce het ‘Koningsgebak’.

Internationale snack
De tompouce is een internationale snack en wordt in veel landen een ‘Napoleon’ genoemd (omdat deze Franse keizer een liefhebber was?) Andere aanduidingen zijn:

  • in Frankrijk: millefeuille
  • in Vlaanderen: boekske of glacéke
  • in Zweden: napoleonbakelse
  • in VS: napoleon ofa nap
  • in Italië: mille foglie

Hoe eet je een tompouce?
Splitsen, prakken, keren, demonteren… het eten van een tompouce blijft een uitdaging. Gelukkig zijn er allerlei varianten mogelijk:

  • De happers nemen een hap van de tompouce met hun mond wagenwijd open en nemen voor lief dat de vulling alle kanten opspuit.
  • De snijders leggen de tompouce op de zijkant en snijden hem in stukken met mes en vork.
  • De prakkers prakken de tompouce in grove stukken met een vork.
  • De daklichters halen het dakje van de tompouce af en eten eerst de onderkant van de tompouce en daarna de bovenkant met het glazuur (het lekkerste deel voor het laatst, toch?).

De beste techniek
Uit onderzoek blijkt dat een variant op de daklichter het beste werkt. Deze variant gaat als volgt: haal het roze of oranje dakje van de tompouce af, plaats dat op het bord met het glazuur naar boven. Zet de onderkant vervolgens bovenop het roze of oranje deel. Zo kun je de tompouce in stukken snijden én met mes en vork eten. Met deze techniek houd je de tompouce in bedwang en je kleding vlekvrij – en kun je optimaal genieten van alle smaken tegelijkertijd!

Eet smakelijk en fijne Koningsdag!

Saskia Maarse is intercultureel spreker, trainer en auteur. Ze geeft lezingen en workshops over cultuurverschillen, cultural awareness en de Nederlandse (zakelijke) cultuur in relatie tot andere culturen.

Leave a Reply