Saskia Maarse

Intercultureel expert, spreker en auteur

Al van jongs af aan was Saskia gefascineerd door de sfeer en dynamiek van het reizen. Niet voor niets werkte ze ruim tien jaar in het toerisme waarvan een aantal jaar in het buitenland. Dankzij de samenwerking met andere culturen ontdekte ze de onderlinge verschillen in aanpak. Haar werkervaring in het buitenland en de wereldreis die ze daarna maakte verbreedden dan ook haar kijk op de wereld en haar bewoners.

Terug in Nederland werkte ze nog een aantal jaren voor verschillende reisorganisaties. Daarna werd het tijd voor iets nieuws: ze besloot zich om te scholen tot grafisch ontwerper. Het idee voor haar eerste boek Tutti Frutti ontstond in 2010, toen Saskia als zelfstandig grafisch ontwerper in contact kwam met een ondernemers van verschillende nationaliteiten en culturen in Nederland.

Voor haar boeken Tutti frutti en Onder de zeespiegel reisde Saskia ruim zes jaar door Nederland om ondernemers en managers uit 35 verschillende landen en culturen te interviewen over hun ervaringen met Nederlanders.

Tijdens de gesprekken met de deelnemers kreeg Saskia voortdurend een spiegel voorgehouden over de Nederlandse (eigen)aardigheden. Ze ging zich verdiepen in de Nederlandse (zakelijke) cultuur en de culturele overeenkomsten en verschillen met andere landen. Ze volgde diverse cultuurtrainingen en werd al gauw gevraagd om als intercultureel expert lezingen en workshops te geven.

Saskia heeft als missie om mensen op humoristische wijze – via haar blogs, boeken en lezingen / workshops – (meer) cultureel inzicht en bewustwording mee te geven zodat de communicatie en samenwerking tussen verschillende culturen soepeler verloopt.

Dit zeggen opdrachtgevers over Saskia