fbpx
was successfully added to your cart.

Winkelmand

De 3 grootste cultuurverschillen tussen Nederland en Frankrijk

Hoe meer kilometers tussen de landen, hoe groter de cultuurverschillen zou je denken. Helaas… niets is minder waar, want ook binnen Europa zijn er tussen landen veel culturele verschillen. Dat bleek vorige week weer uit talloze krantenberichten over de interculturele botsingen tussen KLM en Air France. Opmerkelijk is dat deze verschillen van begin af aan weinig aandacht kregen bij de betreffende luchtvaartmaatschappijen. 

1. Overtuigen: consensus vs. confrontatie
Eén van de grootste verschillen tussen Nederland en Frankrijk is dat Nederlanders zich vooral richten op consensus: “We moeten er samen uitkomen”. In discussies vermijden ze conflicten en ontzien ze elkaars gevoelens. Een compromis is de beste uitkomst.

Bij Fransen draait het er meer om wie gelijk heeft. Om een discussie te winnen, gaan ze over het algemeen vaker de confrontatie aan. Voor mensen uit Zuid-Europese landen voelen win/win-situaties als het verliezen van een veldslag. Compromissen sluit je alleen als ze in je eigen voordeel zijn. Er is een sterke winnaarsmentaliteit waarbij trots een grote rol speelt.

2. Machtsafstand: egalitair vs. hiërarchisch
Machtsafstand is de mate waarin de minder machtige mensen in een cultuur accepteren dat macht ongelijk is verdeeld. Door het egalitaire karakter en de overlegcultuur is de machtsafstand tussen managers en hun ondergeschikten in Nederland klein. Alleen al het feit dat Hollandse bazen op de fiets naar hun werk gaan en vaak een broodje kaas eten als lunch, is voor werknemers en werkgevers uit Frankrijk onbegrijpelijk. Het is hier heel normaal om je leidinggevende bij de voornaam te noemen. Beslissingen neem je vaak als team, waarbij de leidinggevende vooral streeft naar voldoende draagvlak en overeenstemming bij alle medewerkers.

In Frankrijk worden organisaties daarentegen vaak gekenmerkt door een strakke hiërarchische structuur. De besluitvorming wijkt daardoor af van de platte organisatiestructuur in Nederland. Status speelt een belangrijke rol.

3. Vertrouwen: Taakgericht vs. relatiegericht
Nederland is een taakgericht land waarbij de arbeidsrelaties gebaseerd zijn op cognitief vertrouwen: “Je komt je afspraken na, je levert je producten op tijd, dus ik vertrouw je.” De overeenkomst is het contract.

Frankrijk is een land waarbij relaties over het algemeen gebaseerd zijn op affectief vertrouwen. Deze vorm is veel persoonlijker. Het duurt daarom langer voordat het vertrouwen er is. Daar gaan vaak vele etentjes aan vooraf. Loyaliteit speelt een grote rol. Business is persoonlijker, en de relatie is het contract.

Culturele bewustwording en kennis
Onze denk- en handelswijze zit in ons systeem, het is onze mentaliteit. Maar wat hier goed werkt kan in andere landen het tegenovergestelde effectief hebben. Dat geldt niet alleen voor Nederlanders, maar voor alle culturen over de hele wereld. We zien wat we willen zien, maar zien niet altijd wat de ander ziet. Met als gevolg dat we woorden, symbolen, gebaren, houding en gedrag van de mensen uit andere landen vaak verkeerd interpreteren. Door culturele bewustwording en kennis kunnen verschillen eerder herkend, geaccepteerd en overbrugd worden.

Bron eerste alinea:  NRC 2 maart 2019

Over Saskia

Saskia Maarse is intercultureel spreker en auteur. Ze schrijft en spreekt over de Nederlandse (zakeljke) cultuur in relatie tot andere culturen.

Lezingen en workshops
Saskia geeft lezingen en workshops over de Nederlandse cultuur, cultural awareness en intercultureel samenwerken. Daarin deelt ze haar ‘zes cultuurprincipes’ en laat ze op inspirerende en humoristische manier zien wat we kunnen leren van zowel onze eigen cultuur als andere culturen op het gebied van bijvoorbeeld communicatie, vertrouwen en omgangsvormen.

Boeken
Voor haar boeken interviewde Saskia zes jaar lang ondernemers en managers uit 30 verschillend landen over de Nederlandse (zakelijke) cultuur.
– In Tutti frutti portretteert Saskia 28 succesvolle ondernemers van verschillende nationaliteiten en culturen in Nederland.
– In Onder de zeespiegel beschrijft Saskia hoe de hedendaagse Nederlandse cultuur wordt ervaren door ondernemer en managers uit verschillende landen.

Gratis e-boek

Samenwerken met andere culturen begint bij een kijkje in de culturele spiegel. Dit gratis e-boek helpt je om je bewust te worden van je eigen cultuur en inzicht te krijgen in de belevingswereld van andere culturen.
Handig voor mensen – vooral Nederlanders – die veel samenwerken met verschillende culturen.

DOWNLOAD HIER HET GRATIS E-BOEK

Volg Saskia

Leave a Reply

Aanmelden nieuwsbrief