Skip to main content

Valentijnsdag: over grenzeloze liefde en de bijbehorende cultuurschokken

Stel, je wordt verliefd op iemand uit een ander land. Zo verliefd, dat je besluit huis en haard achter te laten om een nieuw leven op te bouwen, samen met je geliefde.

Daar sta je dan – met je diploma’s die daar niet geldig zijn – in een land waarvan je de taal en de cultuur niet kent.

Cultuurschok
Iedereen die naar een ander land verhuist, ervaart in meer of mindere mate een cultuurschok. De culturele waarden die we op jonge leeftijd hebben meegekregen zijn zo vanzelfsprekend geworden dat ze deel zijn gaan uitmaken van ons onderbewuste.

Je kunt je best doen om bepaalde symbolen en rituelen van je nieuwe omgeving aan te leren, maar dat wil nog niet zeggen dat je de achterliggende waarden kunt herkennen, laat staan kunt aanvoelen. Gewoontedieren als wij mensen zijn, betekent dat dus werk aan de winkel. Het leren van een nieuwe taal en cultuur kost tijd en moeite, net als het wennen aan een leven en een land waar alles anders is.

Hoe goed je je ook hebt voorbereid, dat gewenningsproces gaat met vallen en opstaan. Even langsgaan bij familie of vrienden kan simpelweg niet. De enige steun die je op dat moment hebt, zeker in het begin, is die van je partner. Gelukkig overwint liefde alles, want:

  • “Hij staat altijd met beide benen op de grond, doet nooit arrogant en behandelt iedereen gelijkwaardig. Dat bewonder ik aan Ron (Nederland). En natuurlijk zag hij er heel erg knap uit in zijn Maritieme Officiers uniform.” Megan uit Canada
  • “Juan’s (Spanje) lieve vriendelijk gezicht, zijn passie voor lekker koken en grote kennis van wijn zorgden ervoor dat ik heel snel verliefd werd!.”Manja uit Nederland
  • “Toen ik haar leerde kennen, voelde het voor mij alsof ik nog nooit vrouwen had ontmoet. Cindy is de vrouw voor mij! Adham – Egypte
  • Behalve dat ik me tot hem aangetrokken voelde – is Daniel (Roemenië) ook een vriend, maatje, en zielsverwant. Dat wil je niet laten schieten. Ook niet bij de gedachte dat je dan al het andere achterlaat.” – Esther uit Nederland
  • “Hij heeft een mooie glimlach en is eerlijk en betrouwbaar. Dat waardeer aan Nick (Nederland). Hij is een goede man en wij zijn het beste team” Jiannina uit Peru
  • “Zelfs als ik een rotdag heb, maakt Jérôme (Frankrijk) mij aan het lachen.” Merel uit Nederland 
  • “Ze barstte van energie, enthousiasme en passie vanaf de eerste dag dat we elkaar ontmoetten. Gloria (Nederland) uit liefde volgen was de beste beslissing die ik heb genomen” – Amir uit Pakistan


Tweede thuisland
Ben je eenmaal over de eerste cultuurschok heen, dan kan het nog jaren duren voordat het land waar je naartoe bent geëmigreerd als een tweede thuisland voelt. En ook dat is betrekkelijk: door het veranderingsproces ben je niet meer zoals je was, toen je verhuisde. De vanzelfsprekendheid is verdwenen.

Thuiskeerschok
De meeste mensen die naar een ander land verhuizen, houden van tevoren al rekening met een mogelijke cultuurschok. Waar velen daarentegen niet op voorbereid zijn is de ‘thuiskeerschok’: bij ieder bezoekje aan je vaderland moet je je opnieuw aanpassen aan je ooit zo vertrouwde omgeving. Een omgekeerde cultuurschok dus. En die schok voel je zelfs vaak heftiger, juist omdat je het niet had verwacht. Met al die nieuwe ervaringen op zak kun je je opeens een vreemde voelen in je oude omgeving. Je kijkt plotseling door een andere culturele bril naar je eigen land.

Twee werelden
Na de nodige ups en downs voelen veel gemengde koppels zich uiteindelijk in meerdere landen thuis. Verhuizen naar een ander land betekent niet alleen het opdoen van nieuwe ervaringen, maar ook het maken van een nieuwe start. Je kunt opnieuw bedenken wat je het liefst zou willen, waaraan je kunt werken en waarop je invloed kunt uitoefenen.

Door te emigreren naar een ander land bevind je je tussen twee werelden. Dat is ingewikkeld, maar ook een verrijking. De kunst is het beste uit beide culturen te halen. En dat doen deze wereldburgers, met dank aan de liefde … die geen grenzen kent!

Happy Valentine

Saskia Maarse is intercultureel spreker, trainer en auteur. Ze geeft lezingen en workshops over cultuurverschillen, cultural awareness en de Nederlandse (zakelijke) cultuur in relatie tot andere culturen.

Leave a Reply