Skip to main content

Niet lullen maar poetsen

By 19 november 2014maart 8th, 2018Nieuws

Vorige week was ik mee met een netwerkexcursie van Flevolandse zakenvrouwen. De trip ging naar Rotterdam en op het programma stonden de Spido, de Euromast en het WTC. 

Rotterdam, de metropool die zichzelf voortdurend vernieuwt en de na Shanghai, Singapore en Tianjin grootste havenstad ter wereld heeft haar eigen cultuur, producten en mentaliteit.

Rotterdammers staan bekend als harde werkers: ‘schouders eronder, niet zeiken!’ Het harde werken is ontstaan in de havens van Rotterdam en is nog steeds kenmerkend voor de stad. Net als de humor. Met een gezonde dosis zelfspot op zak schuwen Rotterdammers niet om een ander in de maling te nemen. Met humor kun je immers problemen oplossen en leed verzachten.

In Rotterdam liggen mijn roots. Mijn vader, een echte Rotterdamse ondernemer zei altijd: “Als je iets wilt, dan moet je er wat voor doen. En lukt het niet, dan probeer je het nog een keer, net zolang tot het wel lukt“. Keuzes, kansen en consequenties waren termen die ik regelmatig te horen kreeg.

Tijdens het maken van Tutti frutti ben ik deze ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit regelmatig tegengekomen. Niet alleen bij de het team, maar ook bij de kleurrijke ondernemers die ik voor mijn boek interviewde. Als je roots in een ander land liggen moet je vaak extra hard werken om jezelf te bewijzen. De ondernemers uit het boek weten dan ook als geen ander dat je nooit moet opgeven om je droom te verwezenlijken.

Zo ook de uit Oekraïne afkomstige Karina Holwerda: “Ik ben 24/7 bereikbaar en heb er geen problemen mee om een zakelijke afspraak op zondagmiddag of ‘s avonds te maken. In Oekraïne is reputatie heel belangrijk: ze moeten altijd op je kunnen bouwen. Oekraïne heeft mij zelfverzekerd en zelfstandig gemaakt, ik heb mijzelf nooit de vraag gesteld of ik iets wel of niet zou kunnen. Je doet het gewoon en er is geen weg terug. Vallen is namelijk ook leren. Nederland heeft me kansen geboden om te doen wat ik nu doe. Je kunt hier werkelijk alles bereiken wat je maar bedenkt. Mensen zijn geduldig en er zijn regels waarmee je, als je je er aan houdt, je doel kunt bereiken. Niet gelukt? Dan probeer je het opnieuw, zo simpel is het” …

Hé, die laatste zin van Karina heb ik eerder gehoord. Het ontdekken van overeenkomsten tussen culturen is leuk. Nog leuker en interessanter zijn de verschillen in cultuur en mentaliteit, want daar kun je van leren.

Tevens gepubliceerd op DeOndernemer.nl (best gelezen blog)

Leave a Reply