fbpx
was successfully added to your cart.

Winkelmand

By Saskia Maarse | 07 jan 2019

Een, twee of drie zoenen op de nieuwjaarsborrel? – Hoe mensen elkaar begroeten en gelukwensen

Handjes schudden, drie zoenen geven en hier en daar een omhelzing – menig werkgever en werknemer ziet als een berg op tegen de komende nieuwjaarsborrels. Wanneer geef je iemand een hand en wanneer drie kussen? En wat is het moment dat de band zo ‘warm’ is dat een handdruk als ‘koel’ wordt ervaren?

Een Amerikaanse ondernemer vertelde mij: “Dat fysieke contact in de zakelijke sfeer kennen wij in Amerika niet. Je begroet elkaar altijd met een handdruk. Of eventueel met een hug, als de band vriendschappelijker wordt. Ik vraag me bij zakelijke ontmoetingen in Nederland dan ook regelmatig af: ‘Moet ik die persoon nou wel of niet zoenen? En wat doe ik als ik een groep bekenden zie, waarvan ik de één goed ken en de ander niet?”

Hoe mensen elkaar begroeten of gelukwensen, hangt van de cultuur af, zoals in het onderstaande schema te zien is. Ook zijn er veel regionale verschillen. Zo schakelen mensen in Parijs tijdens zakelijke ontmoetingen sneller over op een of meerdere zoenen dan in andere delen van Frankrijk.

Zoenvrije landen
Landen waar over het algemeen niet wordt gezoend zijn bijvoorbeeld Japan, Zweden en Engeland (afgezien van een enkele deftige luchtkus in Zuid-Engeland). De meest hartelijke begroeting die je in Engeland kunt ontvangen, is dat men je vastpakt bij je onderarm terwijl je hand wordt geschud.

Schrik dus niet als de Engelsman een stapje achteruit doet, zodra je hem gelukwenst. Het ligt niet aan je adem, de Engelsman heeft gewoon meer personal space nodig. En wees evenmin verbaasd wanneer je in Spanje of Brazilië juist spontaan wordt omhelsd door je tandarts, je notaris of je makelaar. Het is daar allemaal heel vanzelfsprekend.

Mocht je tijdens een begroeting of gelukwens toch de mist in gaan, bedenk dan dat je niet de enige bent die blundert. Zelfs de grote wereldleiders – nota bene omringd door adviseurs – weten niet altijd of ze de ander een handdruk, hug of kus moeten geven.

Over Saskia Maarse

Saskia Maarse is intercultureel expert, spreker en auteur. Ze schrijft, blogt en spreekt over de Nederlandse cultuur in relatie tot andere culturen. In 2013 verscheen haar eerste boek Tutti frutti – het succes van kleurrijk en ondernemend Nederland.

Lezingen en workshops
Saskia geeft lezingen en workshops over de Nederlandse cultuur, cultural awareness en cultuurverschillen. Daarin laat ze zien wat we kunnen leren van zowel onze eigen cultuur als andere culturen op het gebied van bijvoorbeeld communicatie, leiderschap en omgangsvormen.

Boek Onder de zeespiegel
In haar boek Onder de zeespiegel schetst Saskia Maarse de Nederlandse cultuur door de ogen van ondernemers en managers van verschillende nationaliteiten en culturen in Nederland. Naast humoristische anekdotes bevat het boek nuttige achtergrondinformatie en heldere culturele inzichten.

Leave a Reply