was successfully added to your cart.

Hug of kus? – Over hoe mensen elkaar begroeten

Daar gaan we weer: handjes schudden, drie zoenen geven en hier en daar een omhelzing. Menig werkgever en werknemer ziet als een berg op tegen de komende nieuwjaarsborrels. Want: wanneer geef je iemand een hand en wanneer geef je drie kussen? En wat is het moment dat de band zo ‘warm’ is dat een handdruk als ‘koel’ wordt ervaren?

Een van de Amerikaanse ondernemers die ik interviewde voor mijn boek Onder de zeespiegel vertelde me dat ze erg moest wennen aan de drie zoenen in Nederland: “Dat fysieke contact in de zakelijke sfeer kennen wij in Amerika niet. Je begroet elkaar altijd met een handdruk. Of eventueel met een hug, als de band vriendschappelijker wordt. Ik vraag me bij zakelijke ontmoetingen in Nederland dan ook regelmatig af: ‘Moet ik die persoon nou wel of niet zoenen? En wat doe ik als ik een groep bekenden zie, waarvan ik de één goed ken en de ander niet?”

Mannenkus of brasa
Uit onderzoek blijkt dat veel mensen de aanraking van vreemden als onprettig ervaren. Het liefst houden we het bij een handdruk, als we de ander (nog) niet goed kennen. Hoewel de meesten er dus niet op zitten te wachten, is vooral onder Europese jongeren in de grote steden de ‘mannenkus’ en de Amerikaanse hug intussen sterk in opkomst.

Hoeveel zoenen?
Als je iemand uit een ander land of uit een andere cultuur ontmoet, zorgt onwetendheid regelmatig voor ongemakkelijke situaties bij het groeten of geluk wensen. De een wil drie zoenen geven, terwijl de ander het hoofd al terugtrekt na een eerste zoen. Daarom besloot ik om de vraag “Hoe begroeten mensen elkaar in jouw land van herkomst?” rond te sturen binnen mijn netwerk. Mijn mailbox stroomde vol.

Uit de reacties bleek dat mensen in bijna alle landen elkaar bij de eerste ontmoeting een hand geven. Pas als mensen elkaar aardig gaan vinden, durft men elkaar te zoenen of omhelzen.

Hoe mensen elkaar begroeten of geluk wensen, hangt van de cultuur af. Zo staat de Japanse buiging voor respect, nederigheid en het zenden van energie. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn er ook veel regionale verschillen als het gaat om begroetingen. Zo schakelen mensen in Parijs tijdens zakelijke ontmoetingen sneller over op een of meerdere zoenen dan in andere delen van Frankrijk.

Zoenvrije landen
Naast Japan zijn er meerdere landen waar helemaal niet wordt gezoend, zoals Zweden en Engeland (afgezien van een enkele deftige luchtkus in Zuid-Engeland). De meest hartelijke begroeting die je in Engeland kunt ontvangen, is dat men je vastpakt bij je onderarm terwijl je hand wordt geschud.

Schrik ook niet als de Engelsman een stapje achteruit doet, zodra je met hem in gesprek gaat. Het ligt niet aan je adem, de Engelsman heeft gewoon meer personal space nodig. En wees evenmin verbaasd wanneer je in Spanje of Brazilië juist spontaan wordt omhelsd door je tandarts, je notaris of je makelaar. Het is daar allemaal heel vanzelfsprekend.

Mocht je tijdens een begroeting toch de mist in gaan, bedenk dan dat je niet de enige bent die blundert. Zelfs de grote wereldleiders – nota bene omringd door adviseurs – weten niet altijd of ze de ander met een handdruk, hug of kus moeten begroeten.

Bron: de informatie onder het tussenkopje ‘Mannenkus of brasa’ komt uit het artikel: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4171988/2015/10/27/Mannenkus-en-hug-verdrijft-traditionele-drie-zoenen.dhtml

 

Ontdek hoe de Nederlandse cultuur wordt ervaren door mensen uit verschillende landen en culturen.

Titel: ‘Onder de zeespiegel’
Auteur: Saskia Maarse
ISBN: 978-90-821296-3-2
Uitgever: Studio Odijk
Prijs: €14,95

BESTEL HIER HET BOEK

Ook als e-boek verkrijgbaar.

Over Saskia Maarse
Saskia Maarse schrijft, blogt en spreekt over de Nederlandse cultuur in relatie tot andere culturen. In 2013 verscheen haar eerste boek Tutti frutti – het succes van kleurrijk en ondernemend Nederland.

Lezingen en workshops
Saskia geeft lezingen en workshops over de Nederlandse cultuur, cultuurverschillen en diversiteit. Daarin laat ze zien wat we kunnen leren van zowel onze eigen cultuur als andere culturen.

Boek Onder de zeespiegel
In Onder de zeespiegel schetst Saskia Maarse de Nederlandse cultuur door de ogen van ondernemers en managers van verschillende nationaliteiten en culturen in Nederland. Naast humoristische anekdotes bevat het boek nuttige achtergrondinformatie en heldere culturele inzichten.

Leave a Reply