NAAM: ANGELA CONO
BEDRIJF: RESTAURANT ELBA
IN NEDERLANDS SINDS: 2001
De liefde bracht de Siciliaanse Angela Cono naar Nederland; maar haar liefde voor het eiland waar ze geboren is én de authentieke keuken zijn – als je diep in haar hart kijkt – toch sterker. Hoewel ze het liefst vandaag nog terug zou gaan, brengt ze dagelijks met haar restaurant/pizzeria Elba een stukje Sicilië in ons land tot leven. Haar befaamde streekgerechten worden altijd met verse producten bereid en dat is te merken aan haar klantenkring, die zich steeds verder uitbreidt. Er zitten kritische, soms moeilijke en ongeduldige klanten tussen, maar voor haar onweerstaanbare kookkunst komen ze altijd weer terug. Social media en netwerken zijn niets voor haar: dat vindt ze te oppervlakkig. Haar klanten weten haar te vinden door mond-op-mondreclame, of moeten we in dit geval juist spreken van ‘volmondige’ aanbevelingen?
1. Sinds wanneer ben je in Nederland?
Sinds 2001. Ik heb een tijd in Duitsland gewoond, omdat mijn ouders daar een ijssalon/restaurant hadden. Na het overlijden van mijn vader ben ik gestopt met mijn studie en heb ik samen met mijn moeder de zaak draaiende gehouden. In 1996 ben ik met een Nederlander getrouwd en in 2001 hier naartoe gekomen. Een inburgeringscursus heb ik nooit gevolgd, dat vond ik maar onzin. Het betekende wel dat ik geen recht zou hebben op een uitkering, maar dat kon me niet schelen. Ik ben in Nederland komen wonen om te werken, niet om een uitkering aan te vragen. Eerst heb ik een paar jaar verschillende banen in de horeca gehad. Sinds 2004 heb ik mijn eigen restaurant/pizzeria Elba in Hattem.
2. Hoe ben je ondernemer geworden en waarom?
Mijn ouders waren altijd ondernemers, dus het zat in mijn genen.
3. Ben je problemen tegengekomen toen je ondernemer wilde worden?
Nee.
4. Wat zijn de verschillen tussen het ondernemen in Nederland en Italië/Sicilië?
Ondernemen in Nederland vind ik nogal moeilijk, omdat je continu te maken hebt met regels en de starre houding van medewerkers van bedrijven en instanties zoals bijvoorbeeld banken. Je moet dan in gesprek gaan met jonge mensen die alles uit boeken hebben geleerd, maar die niet weten waar het daadwerkelijk om draait bij ondernemen. Ze hebben geen enkele praktijkervaring en weten dus amper waarover ze praten. Dus het is ‘of een appel of een banaan, maar nooit tutti frutti’. In Nederland moet je met alles rekening houden, pas dan kan je ondernemen! In Italië zijn er ook regels en een belastingdienst, maar toch denken ze daar met je mee en proberen ze met je tot oplossingen te komen. Je bent er niet zo aan regels gebonden, waardoor je nog de mogelijkheid hebt om een keer ‘naar rechts of naar links te gaan’. Het is in Italië nog mogelijk om als mens zelfstandig beslissingen nemen, zonder dat je beperkt wordt door de regelgeving. Nederlanders hanteren een strakke planning: er is weinig tijd en ruimte voor de medemens.
Toen ik naar Nederland verhuisde, is mijn moeder met mij meegekomen en bij ons komen inwonen. Ik vind het echt onbegrijpelijk dat ouders hier door hun kinderen in een verzorgingstehuis worden gestopt, terwijl ze jaren alles voor hun kinderen hebben gedaan. Nederlanders zeuren heel snel over onbelangrijke dingen, zoals het weer of een afstand die ze moeten rijden. Ze vinden al snel iets ‘te ver’. In Italië ben je al gauw acht uur onderweg om van de ene naar de andere plaats te komen. Verder komt men hier veel minder snel in opstand. Italianen daarentegen gaan veel sneller de straat op om te demonstreren.
5. Wat vind je typisch Nederlands als het gaat om zaken doen en ondernemen?
Nederlanders zijn niet gastvrij, zowel privé als zakelijk niet, en hebben het altijd druk. Als ik vraag aan iemand hoe het gaat, is tegenwoordig het standaardantwoord: “Druk.” Is het soms interessant om het druk te hebben? Ik heb het ook altijd druk, maar als iemand aan mij vraagt hoe het gaat, antwoord ik met “Goed” of “Slecht”.
6. Wat heb je meegenomen vanuit de Italiaanse/ Siciliaanse en de Nederlandse cultuur?
Uit de Italiaanse cultuur heb ik de sociale betrokkenheid meegenomen. Maar ook dat je nooit je wortels mag verloochenen, je kunt echt wel in een ander land integreren zonder je roots los te laten. Het altijd op tijd moeten zijn heb ik overgenomen uit de Nederlandse cultuur.
7. Wil je ooit terug naar Sicilië?
Liever vandaag dan morgen!
8. Wat is het geheim van je succes?
Doorzettingsvermogen, altijd vriendelijk blijven en zorgen dat je product goed is.
9. Wat is je favoriete stuk fruit en waarom? #tuttifrutti
Al het fruit, als het maar wel vers is.
10. Wat is je favoriete Hollandse product en/of locatie?
Amsterdam.
TIPS van Angela
1. Blijf authentiek en probeer nooit van hun cultuur jouw cultuur te maken
2. Pas je aan, hoe moeilijk het soms ook is
Dit interview is gepubliceerd in het boek Tutti frutti (2013)