NAAM: SHAMIRAN DEMIRDAG
FERRMONS ADVOCATENKANTOOR
IN NEDERLAND SINDS: 1980
Het ondernemerschap zat er bij Shamiran Demirdag al vroeg in. Als kind speelde ze nooit met poppen, maar ‘winkeltje’ met haar kassa en stond ze op Koninginnedag spullen te verkopen. Haar ouders hielden haar voor: “Of je gaat studeren, óf je gaat ondernemen.” Ze wilde het allebei doen: ondernemer worden én studeren – en gelukkig hebben haar ouders haar daarin gesteund. Nadat zij haar rechtenstudie in Amsterdam had voltooid en bij verschillende advocatenkantoren ervaring had opgedaan, is ze in Almelo voor zichzelf begonnen met Ferrmons Advocatenkantoor. Vanuit haar sociale bewogenheid en affiniteit met het ondernemerschap heeft ze zich gespecialiseerd in arbeids- en faillissementsrecht. Hoewel ze zich in Amsterdam als een vis in het water voelde, heeft ze bewust voor vestiging in het gemoedelijke Twente gekozen, omdat ze zich daar volgens haar eigen zeggen beter kan onderscheiden.
1. Sinds wanneer ben je in Nederland?
Toen ik een jaar was, ben ik in 1980 met mijn ouders en broer naar Twente gekomen.
2. Hoe ben je ondernemer geworden en waarom?
Het zit min of meer in mijn genen: Assyriërs zijn ondernemers en handelaren. Ze kijken waar behoefte aan is en spelen daar dan op in. Mijn vader had bijvoorbeeld een succesvol textielatelier, dat hij zestien jaar geleden heeft verkocht om daarna een Grieks restaurant te beginnen. Omdat ik van een intellectuele uitdaging houd en avontuurlijk ben ingesteld, leek mij een rechtenstudie wel een goede keuze. Na mijn studie in Amsterdam ben ik als advocaat aan de slag gegaan bij verschillende advocatenkantoren om daar ervaring op te doen. Al snel besloot ik voor mijzelf te beginnen en me te specialiseren in a beids- en faillissementsrecht, omdat je als curator veel met andere ondernemers te maken hebt en ik me door mijn affiniteit met het ondernemerschap goed in hen kon verplaatsen. Ik heb er bewust voor gekozen om in Twente te blijven, want hier val ik als Assyrische meer op en kan ik mij daardoor beter onderscheiden dan bijvoorbeeld in Amsterdam.
Bovendien houd ik van het gemoedelijke van Twente. Ik ben lid van het TOF (Top Officium Femmes Oost Nederland) en pannellid van VentureLab International, een project van de Universiteit van Twente. Ik vind het leuk om andere ondernemers te adviseren en tips te geven, maar vind het ook belangrijk om vrijwilligerswerk te doen om op deze wijze de hulpbehoevenden in de maatschappij mee te laten profiteren van mijn succes.
3. Ben je problemen tegengekomen toen je ondernemer wilde worden?
Nee, ik heb in Twente een warm onthaal gekregen en word hier als Assyrisch/Nederlandse advocate en curator erg gewaardeerd.
4. Wat zijn de verschillen tussen het ondernemen in Nederland en Oost-Turkije?
In Nederland is men veel professioneler: het gaat hier om vakbekwaamheid, vakmanschap en kwaliteit, waardoor men ook minder snel switcht. In het Midden-Oosten veranderen ze makkelijker van beroep, er is daar minder controle en er wordt veel meer aan handjeklap gedaan. Toch onderhandel ik hier ook graag, dat hoort gewoon bij mij. Misschien vraag ik daardoor wel veel, maar aan de andere kant geef ik ook veel aan mijn cliënten. Ik ga met hen lunchen om een persoonlijke band op te bouwen en zo het vertrouwen te winnen. Nederlanders zijn minder emotioneel en laten alles graag aan mij over, omdat ze ervan uitgaan dat ik het als advocate allemaal wel het beste zal weten. Dat heeft ook te maken met de Nederlandse professionaliteit. Assyriërs willen veel meer communiceren en veel meer hun gelijk halen. Ze hebben veel respect voor gezag, maar trekken liever hun eigen plan. Assyriërs kennen elkaar vaak vanuit de gemeenschap en dat maakt dat zij ook vanwege privacyoverwegingen toch liever naar een Nederlandse advocaat gaan, ondanks het feit dat elke advocaat zich aan zijn beroepsgeheim moet houden. Assyriërs zijn trots en nemen minder van een ander aan. Wel geven ze veel makkelijker complimenten. In Nederland is het meer: “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.”
5. Wat vind je typisch Nederlands als het gaat om zaken doen en ondernemen?
De professionaliteit: je moet hier aan alle vereisten voldoen,
anders word je niet serieus genomen.
6. Wat heb je meegenomen vanuit de Assyrische en de Nederlandse cultuur?
Vanuit de Assyrische cultuur heb ik commerciële vaardigheden, hard werken en respect voor gezag en regels meegekregen. Vanuit de Nederlandse cultuur heb ik het belang van deskundigheid meegekregen en dat je je soms moet kunnen aanpassen aan situaties om zo beter mee te draaien in de groep.
7. Wil je ooit terug naar Oost-Turkije?
De Assyriers hebben ooit een eigen land gehad: Mesopotamië, het land tussen de Eufraat en de Tigris, het huidige Oost-Turkije, Irak, Iran en Syrië. Mijn familie komt uit Oost- Turkije, het land waar het
Bijbelse paradijs ooit lag, rijk aan mooie landschappen. De stad Midyat is rijk aan ambachtswinkels zoals juweliers, specerijen etc. Verder vind je daar de mooiste kerken en kloosters vanwege onze christelijke achtergrond. Ik zou het graag nog een keer willen bezoeken.
8. Wat is het geheim van je succes?
Mijn bevlogenheid voor het vak en mijn sociale drijfveer om iets voor mijn cliënten te betekenen.
9. Wat is je favoriete stuk fruit en waarom? #tuttifrutti
Als eerste noem ik de watermeloen: die doet me denken aan mijn vakanties in Istanbul, waar watermeloen bij het ontbijt, de lunch en als toetje gegeten wordt. Ook heerlijk bij een borrel of als versiering bij het hoofgerecht. Verder ben ik ook lichtelijk verslaafd aan lychees: vanwege het exotische karakter en heerlijk als tussendoortje, lekker fris en zoet van smaak.
10. Wat is je favoriete Hollandse product en/of locatie?
Mijn favoriete Hollandse product is toch echt lekker in de winter een bord boerenkool met spekjes. En het grappige is dat mijn vader dat in zijn Griekse restaurant speciaal voor mij maakt. Mijn favoriete locatie is en blijft: Amsterdam!
TIPS van Sharmiran
1. Blijf jezelf en wees open over je achtergrond
2. Omarm de gastvrijheid van Nederland
3. Concentreer je op overeenkomsten en respecteer de verschillen: dat maakt de maatschappij divers en avontuurlijk
Dit interview is gepubliceerd in het boek Tutti frutti (2013)