Skip to main content

HOE VIEREN MENSEN IN ANDERE LANDEN HUN VERJAARDAG?

Onderstaande informatie komt uit diepte-interviews met mensen uit verschillende landen die al een aantal jaren in Nederland wonen. Het kan zijn dat je niet alle kenmerken van de verjaardag – zoals hieronder beschreven – herkent. Ieder land kent immers veel subculturen met eigen rituelen en gebruiken.

AMERIKA

“In Amerika is de verjaardag niet zo heilig als in Nederland. Amerikanen ervaren hun verjaardag als een privékwestie; ze vieren die thuis of in een restaurant met familie en vrienden, op een dag die voor iedereen goed uitkomt. Als je jarig bent in Amerika hoef je, in tegenstelling tot Nederlandse jarigen, niet zelf voor de taart te zorgen of de drankjes te betalen. Dat doen anderen voor je.”

Het meest opvallend vinden de geïnterviewde Amerikanen aan de Nederlandse verjaardag:

Privé: Het feliciteren van alle gasten.
Werk: De versierde stoel en de aandacht die een jarige krijgt. In Amerika wordt er op het werk nauwelijks aandacht besteed aan een jarige. Het is dan ook not done om een zakelijk afspraak af te zeggen of eerder naar huis te gaan. Work always comes first!

BELGIE

“Belgen vieren hun verjaardag met vrienden: in een restaurant of thuis met hapjes en drankjes, en eventueel taart. Op het werk trakteert de jarige met een grote taart.”

Het meest opvallend vinden de geïnterviewde Belgen aan de Nederlandse verjaardag:
Het feliciteren van alle gasten.

BULGARIJE

“Bulgaren vieren naast hun verjaardag ook hun naamdag. Deze dag is net zo belangrijk als de verjaardag zelf. Beide dagen worden feestelijk gevierd met veel lekkernijen, drank en cadeaus. Het enige verschil is dat je alleen naar iemands verjaardag gaat als je uitgenodigd wordt, terwijl op een naamdag iedereen welkom is om de jarige te feliciteren.”

Het meest opvallend vinden de geïnterviewde Bulgaren aan de Nederlandse verjaardag:
Het geven van geld in plaats van een cadeau. Voor Bulgaarse begrippen is dat erg onpersoonlijk; je verzint altijd een cadeau. Alhoewel een cadeaubon wel een goed alternatief is.

BRAZILIE

“Als je jarig bent in Brazilië is er een groot feest, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Met veel eten, drinken, dans en muziek. Een typisch Braziliaanse lekkernij bij verjaardagen is de ‘brigadeiro’. Dat zijn chocoladebolletjes gemaakt van cacaopoeder, gecondenseerde melk, melk en boter, en gedoceerd met hagelslag. Op het werk gaan collega’s meestal wat drinken met elkaar. Soms neemt een leidinggevende taart mee.”

Het meest opvallend vinden de geïnterviewde Brazilianen aan de Nederlandse verjaardag:

Het kringetje

CHINA

“Chinezen vieren hun verjaardag met vrienden en familie, meestal buiten de deur. De jarige hoeft niets te doen. Het feest wordt door anderen georganiseerd.”

Het meest opvallend vinden de geïnterviewde Chinezen aan de Nederlandse verjaardag:


Dat de jarige zelf moet trakteren, het kringetje in de huiskamer, koffie/ thee met gebak in plaats van een uitgebreid diner/ lunch en, tot slot, dat alle gasten elkaar feliciteren.

DUITSLAND

“De verjaardag is een belangrijke dag voor Duitsers en wordt thuis gevierd met naaste familie en/of goede vrienden. Bij veel families zit je rondom een mooi gedekte tafel met een keuze aan taarten en cakes. De verjaardag wordt in de middag (rond 15.00 uur) gevierd, op de voor Duitsland typische “Kaffee- und-Kuchen”-tijd. Het is niet gebruikelijk om de verjaardag op het werk te vieren.”

Het meest opvallend vinden de geïnterviewde Duitsers aan de Nederlandse verjaardag:


Het zitten in een kringetje en het feit dat iedereen elkaar feliciteert.

FRANKRIJK

“Fransen vinden hun verjaardag niet zo heel belangrijk. Alleen bij speciale leeftijden nodigen ze hun vrienden uit voor een etentje in de middag. Op de koffie gaan bestaat in Frankrijk niet. Wat Fransen wel belangrijk vinden, is hun ‘naamdag’. Zoals Nederlanders de ‘verjaardagskalender’ hebben, gebruiken de Fransen de ‘naamdagkalender’.”

Het meest opvallend vinden de geïnterviewde Fransen aan de Nederlandse verjaardag:


Het feliciteren van alle gasten.

IRAN

“In Iran is het cadeau heel belangrijk. Met het cadeau probeer je de waarde van de vriendschap aan te geven, wat niet altijd makkelijk is. De verjaardag wordt feestelijk gevierd met lekkere hapjes en er wordt veel gedanst. Het is niet vanzelfsprekend om de verjaardag op het werk te vieren.”

Het meest opvallend vinden de geïnterviewde Iraniërs aan de Nederlandse verjaardag:


Het feliciteren van alle gasten.

ITALIE

“De verjaardag wordt meestal met familie en/of vrienden buiten de deur gevierd, in een pizzeria of café. Het is niet gebruikelijk om de verjaardag op het werk te vieren. Soms gaat de jarige met collega’s wat drinken in de pauze en trakteert de jarige. Italianen kennen net als de Fransen ook de naamdag.”

Het meest opvallend vinden de geïnterviewde Italianen aan de Nederlandse verjaardag:


Het feliciteren van alle gasten.

POLEN

“Naast de verjaardag wordt in sommige regio’s van Polen ook de naamdag gevierd. Vooral het bereiken van een bijzondere leeftijd wordt groots gevierd, vaak in een zaaltje met veel eten en drank. Ook op het werk wordt de verjaardag gevierd. De jarige trakteert, vaak met zelfgebakken taarten of koekjes.”

Het meest opvallend vinden de geïnterviewde Polen aan de Nederlandse verjaardag:


Het feliciteren van alle gasten.

SURINAME - HINDOESTANEN


“Hindoestanen houden van grote feesten, met veel glitter en blingbling. Als het even kan, huren ze een zaaltje en nodigen iedereen uit: familie, vrienden en collega’s. Er is muziek, er wordt gedanst en er wordt heel veel gegeten.”

Het meest opvallend vinden de geïnterviewde Surinamer aan de Nederlandse verjaardag:

De ‘niet-feestelijke’ kleding en het weinige eten. In de Hindoestaanse gemeenschap is te weinig eten een schande!

SURINAME - CREOLEN

“Ook in de Creoolse Surinaamse gemeenschap gaat iedereen los en zijn er veel gasten. Als je uitgenodigd wordt, is het altijd de vraag of het een ’bigi yari’ is (groot jaar). Hoe ouder en specialer de leeftijd (5, 10, 16, 20, 25, etc.) hoe groter het feest. Na afloop krijgen de gasten een presentje mee.”

Het meest opvallend vinden de geïnterviewde Surinamer aan de Nederlandse verjaardag:


Het weinige eten.

TURKIJE

“Net als in Suriname wordt er tijdens de Turkse verjaardagen uitgebreid gegeten, gedronken en heel veel gedanst.”

Het meest opvallend vinden de geïnterviewde Turken aan de Nederlandse verjaardag:

Het feliciteren van alle gasten.

ZWEDEN

“Net als Nederlanders vieren de Zweden hun verjaardag met koffie en taart, en wordt er gezongen. Samen eten gebeurt alleen met familie. Trakteren kennen ze niet; op het werk worden er geen verjaardagen gevierd.”

Het meest opvallend vinden de geïnterviewde Zweden aan de Nederlandse verjaardag:


Het kringetje in de huiskamer.


Saskia Maarse is intercultureel expert, spreker, trainer en auteur. Ze schrijft, blogt en spreekt over de Nederlandse cultuur in relatie tot andere culturen. Ze onderzocht o.a. hoe de verjaardag wordt gevierd in verschillende landen, en hoe andere culturen aankijken tegen de Nederlandse verjaardag.

Download het gratis e-boek.
Gegevens achterlaten?
Nee hoor, dat hoeft niet.