Lezing over cultuurverschillen

Waarom laten Nederlanders ‘s avonds de gordijnen open? Wie is hier eigenlijk de baas? Waar komt de Nederlandse directheid vandaan? En wat zijn de culturele overeenkomsten en verschillen met andere landen?

Tijdens haar lezingen en workshops neemt Saskia Maarse u mee op reis. Op reis door de Nederlandse cultuur zoals andere culturen die zien en ervaren. Ze geeft daarbij een levendige ‘sterkte-/zwakte-analyse’ van Nederlandse (eigen)aardigheden. Zoals bijvoorbeeld het fenomeen ‘afspraak is afspraak’: in een zakelijke omgeving erg gewaardeerd door mensen uit vrijwel alle andere culturen. In de privésfeer daarentegen wordt deze mentaliteit vaak als bizar ervaren: je agenda raadplegen om een afspraak te maken met familie?

Op humoristische wijze vertelt Saskia waar de typisch Nederlandse eigenschappen vandaan komen, en wat we kunnen leren van zowel onze eigen cultuur als andere culturen op het gebied van o.a. communicatie, vertrouwen en omgangsvormen.

Haar werkervaring in het buitenland (toeristische sector), de wereldreis die ze maakte en de interviews die Saskia – terug in Nederland – jarenlang voerde met ondernemers en managers uit verschillende landen en culturen verbreedden haar kijk op de wereld en haar bewoners. Ze schreef daarover twee boeken: Tutti frutti – het succes van kleurrijk en ondernemend Nederland (2013) en Onder de zeespiegel – samenwerken en samen leven met Nederlanders (2017). Met beide boeken kreeg Saskia veel media-aandacht, waaronder Koffietijd, BNR, de Volkskrant, AD en NU.nl.

De kern van Saskia’s lezing is om op een luchtige manier te laten zien wat cultuur is en wat cultuur met ons doet, om zodoende (meer) cultureel inzicht te krijgen.

Interesse?
Heeft u interesse in een lezing? Neem dan contact met ons op, of vul het onderstaand contactformulier in.

Uw naam*

Uw e-mail*

Telefoon

Toelichting

Saskia Maarse geeft lezingen over

  • De Nederlandse (zakelijke) cultuur
  • Cultuurverschillen
  • Samenwerken met andere culturen
  • Interculturele communicatie
  • Internationaal zaken doen

Bekijk ook de mogelijkheden voor workshops en trainingen.

KLIK HIER VOOR REFERENTIES