Lezingen over cultuurverschillen

‘Onder de zeespiegel’ en ‘Succesvol anders zijn’

1. Lezing 'Onder de zeespiegel'

Waarom laten Nederlanders ‘s avonds de gordijnen open? Wie is hier eigenlijk de baas? Waar komt de Nederlandse directheid vandaan? En wat zijn de culturele overeenkomsten en verschillen met andere landen?

Tijdens haar lezing ‘Onder de zeespiegel’ neemt Saskia Maarse u mee op reis. Op reis door de Nederlandse cultuur zoals andere culturen die zien en ervaren. Ze geeft daarbij een levendige ‘sterkte-/zwakte-analyse’ van Nederlandse (eigen)aardigheden. Zoals bijvoorbeeld het fenomeen ‘afspraak is afspraak’: in een zakelijke omgeving erg gewaardeerd door mensen uit vrijwel alle andere culturen. In de privésfeer daarentegen wordt deze mentaliteit vaak als bizar ervaren: je agenda raadplegen om een afspraak te maken met familie?

Op humoristische wijze vertelt Saskia waar de typisch Nederlandse eigenschappen vandaan komen, en wat we kunnen leren van zowel onze eigen cultuur als andere culturen op het gebied van o.a. communicatie, vertrouwen en omgangsvormen.

De kern van Saskia’s lezing is om op een luchtige manier te laten zien wat cultuur is en wat cultuur met ons doet, om zodoende (meer) cultureel inzicht te krijgen.

Saskia’s boek Onder de zeespiegel kan tevens ingezet worden als cadeau om mee te geven na afloop van uw event. Neem voor een speciale prijs contact met ons op.

“Mijn lezing is een combinatie van inhoud, interactie en entertainment.”

2. Lezing 'Succesvol anders zijn'

Wist u dat …

  • Nederlanders heel hoog scoren op directheid – ‘ja’ is ‘ja’ en ‘nee’ is ‘nee’ -, terwijl het grootste deel van de wereld indirect communiceert?
  • Nederlanders een van de meest egalitaire landen is – de baas is ‘een van ons’ -, terwijl mensen in andere landen hiërarchie juist heel belangrijk vinden?
  • Nederland een van de meest individualistische landen ter wereld is, terwijl ruim 70 % van de wereld juist collectivistisch is?

De meeste landen in de wereld hebben onderling meer overeenkomsten met elkaar dan met Nederlanders. We zijn dus best anders dan de rest van de wereld, terwijl we vaak het tegenovergestelde ervaren.  Tegelijkertijd is Nederland op een aantal vlakken heel succesvol. Je kunt dus anders zijn en tegelijkertijd succesvol. Niet alleen als land, maar ook als persoon of als organisatie.

Saskia’s lezing ‘Succesvol anders zijn’ zit vol nuttige achtergrondinformatie, hilarische anekdotes en interculturele inzichten waarbij ze vertelt hoe het komt dat Nederland bij veel culturele dimensies zo anders scoort ten opzichte van andere landen, tot welke successen dat heeft geleid, en wat we daar als organisatie van kunnen leren.

Saskia werkte o.a. voor:

Interesse?

Heeft u interesse in een lezing? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op of vul het onderstaand contactformulier in.

Uw naam*

Uw e-mail*

Telefoon

Toelichting

Tevens verzorgt Saskia op maat gemaakte workshops over:

  • De Nederlandse (zakelijke) cultuur
  • Samenwerken met andere culturen
  • Omgaan met culturele diversiteit
  • Interculturele communicatie

 Neem contact op voor meer informatie