Lezingen over cultuurverschillen

Lezingen ‘Onder de zeespiegel’ en ‘Succesvol anders zijn’

1. Lezing 'Onder de zeespiegel'

Waarom laten Nederlanders ‘s avonds de gordijnen open? Wie is hier eigenlijk de baas? Waar komt de Nederlandse directheid vandaan? En wat zijn de culturele overeenkomsten en verschillen met andere landen?

Tijdens haar lezing ‘Onder de zeespiegel’ neemt Saskia Maarse u mee op reis. Op reis door de Nederlandse cultuur zoals andere culturen die zien en ervaren. Ze geeft daarbij een levendige ‘sterkte-/zwakte-analyse’ van Nederlandse (eigen)aardigheden. Zoals bijvoorbeeld het fenomeen ‘afspraak is afspraak’: in een zakelijke omgeving erg gewaardeerd door mensen uit vrijwel alle andere culturen. In de privésfeer daarentegen wordt deze mentaliteit vaak als bizar ervaren: je agenda raadplegen om een afspraak te maken met familie?

Op humoristische wijze vertelt Saskia waar de typisch Nederlandse eigenschappen vandaan komen, en wat we kunnen leren van zowel onze eigen cultuur als andere culturen op het gebied van o.a. communicatie, vertrouwen en omgangsvormen.

Saskia’s boek Onder de zeespiegel kan tevens ingezet worden als cadeau om mee te geven na afloop van uw event. Neem voor een speciale prijs contact met ons op.

“Mijn lezing is een combinatie van achtergrondinformatie, interactie en entertainment (quiz element - indien gewenst).”

2. Lezing 'Succesvol anders zijn'

Wist u dat uit onderzoeken blijkt dat …

  • Nederland heel hoog scoort als het gaat om directe communicatie en het geven van directe feedback, terwijl het grootste deel van de wereld juist indirect communiceert?
  • Nederland een van de meest egalitaire landen ter wereld is met een sterke hang naar gelijkheid, terwijl in bijna alle andere landen – zelfs bij onze buurlanden België en Duitsland – hiërarchie een hele belangrijke rol speelt?
  • Nederland een van de meest individualistische landen ter wereld is, terwijl ruim 70 % van de wereld juist collectivistisch is?

De meeste landen in de wereld hebben onderling meer overeenkomsten met elkaar dan met Nederlanders. We zijn dus best anders dan de rest van de wereld, terwijl we vaak het tegenovergestelde ervaren.  Tegelijkertijd is Nederland op een aantal vlakken heel succesvol. Je kunt dus anders zijn en tegelijkertijd succesvol. Niet alleen als land, maar ook als persoon of als organisatie.

Tijdens haar lezing ‘Succesvol anders zijn’ legt Saskia uit hoe het komt dat Nederland bij veel culturele dimensies zo anders scoort dan andere landen en tot welke successen dat heeft geleid. Tevens geeft ze u – aan de hand van voorbeelden – een aantal culturele inzichten mee waarmee u als organisatie aan de slag kunt.

“Met mijn lezingen wil ik mensen en organisaties inspireren om (meer) aandacht te besteden aan het fenomeen cultuur. Door culturele bewustwording ontstaat er meer openheid en wederzijds begrip, wat op de lange termijn leidt tot betere prestaties en meer succes."

Saskia werkte o.a. voor:

Interesse?

Heeft u interesse in een lezing? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op of vul het onderstaand contactformulier in.

Uw naam*

Uw e-mail*

Telefoon

Toelichting

Saskia Maarse geeft lezingen over

  • De Nederlandse (zakelijke) cultuur
  • Cultuurverschillen
  • Samenwerken met andere culturen
  • Interculturele communicatie
  • Internationaal zaken doen

De kern van Saskia’s lezing is om op een luchtige manier te laten zien wat cultuur is en wat cultuur met ons doet, om zodoende (meer) cultureel inzicht te krijgen.