Skip to main content

Boek over de Nederlandse cultuur

 • “Een heerlijke bundel die veel herkenning opwekt
  en met regelmaat een glimlach op je gezicht tovert.”
  Hanneke Tinor-Centi, recensent HR-C Communicatie en Marketing
 • “Een must-read voor wie regelmatig zakendoet over de grens,
  maar ook voor wie zichzelf graag een spiegel voorhoudt.”
  Mahlee Plekker, recensent Brinkman Media Group
 • Een verhelderend boek voor wie buitenlandse collega’s heeft,
  in het buitenland gaat werken, of anderszins wil weten hoe buitenlanders
  tegen de Nederlanders en hun gedrag en cultuur aankijken
  .
  Een leuk en prettig leesbaar boek.
  ” – VVAO

In Onder de zeespiegel‘ schetst Saskia Maarse de Nederlandse cultuur door de ogen van ondernemers en managers van verschillende nationaliteiten en culturen in Nederland. Naast humoristische anekdotes bevat het boek nuttige achtergrondinformatie en heldere culturele inzichten.

De papieren versie van het boek ‘Onder de zeespiegel’ is helaas niet meer leverbaar. Het boek is nog wel als e-boek verkrijgbaar voor € 7,50. Mocht u interesse hebben, stuur dan even een mailtje naar info@studio-odijk.nl.

Boek 'Onder de zeespiegel' (2017)

Samenwerken en samen leven met Nederlanders

Waarom laten Nederlanders ’s avonds de gordijnen open? Wie is hier eigenlijk de baas? Waar komt de Nederlandse overlegcultuur vandaan? En wat zijn de culturele overeenkomsten en verschillen met andere landen?

Het boek Onder de zeespiegel is een blogbundel waarin Saskia Maarse schetst hoe de hedendaagse Nederlandse cultuur door allerlei nationaliteiten en culturen in Nederland wordt ervaren. Ze geeft een levendige ‘sterkte-/zwakte-analyse’ van Nederlandse (eigen)aardigheden. Zoals bijvoorbeeld het fenomeen ‘afspraak is afspraak’: in een zakelijke omgeving erg gewaardeerd door mensen uit vrijwel alle andere culturen. In de privésfeer daarentegen wordt deze mentaliteit vaak als bizar ervaren: je agenda raadplegen om een afspraak te maken met familie?

Op humoristische wijze omschrijft Saskia waar de typisch Nederlandse eigenschappen vandaan komen, en wat we kunnen leren van zowel onze eigen cultuur als andere culturen.

Saskia Maarse interviewde jarenlang ondernemers en managers met roots in verschillende landen. In Onder de Zeespiegel combineert ze hun anekdotes met nuttige achtergrondinformatie en heldere culturele inzichten.