Ontdek hoe je met culturele bewustwording de samenwerking met andere landen kunt leren verbeteren

Cultuurverschillen

  • Ervaar je weleens dat je expat collega’s een afwachtende houding aannemen naar de leidinggevende? En vraag je je dan af: “Waarom tonen ze niet wat meer initiatief?”
  • Heb je weleens het gevoel – bijvoorbeeld als manager – dat jouw boodschap niet overkomt bij je interculturele team. En krijg je niet voor elkaar dat iets gedaan of geregeld wordt?
  • Of irriteert het je wanneer mensen uit andere landen anders omgaan met afgesproken tijden?

Succesvol samenwerken met andere culturen gaat niet vanzelf. Het kost tijd en moeite. Je hebt daarvoor kennis van andere culturen nodig – en vooral bewustzijn van je eigen cultuur. Dat laatste is essentieel. Pas als je inziet waarom je zelf doet wat je doet, zul je ‘de ander’ eveneens beter kunnen begrijpen.

Culturele bewustwording

Toen ik voor mijn boeken vele managers en ondernemers uit diverse landen interviewde, ontdekte ik gaandeweg hoe ik de wereld om me heen voortdurend waarnam vanuit mijn eigen culturele referentiekader en dat ik op basis van ‘ingebakken’ culturele gewoonten en gedragspatronen handelde. In deze boeiende gesprekken werd me duidelijk dat de Nederlandse normen en waarden waarmee ik was opgegroeid – en die voor mij zo vanzelfsprekend en normaal waren – voor hen vaak een heel andere betekenis hadden. Ik leerde als het ware door andere ogen naar Nederland en de rest van de wereld kijken.

Die culturele spiegel was voor mij confronterend en tegelijkertijd enorm verhelderend. Het werd het begin van culturele bewustwording, en het leverde mij – en later ook de deelnemers aan mijn lezingen en workshops – veel op, zoals: culturele bewustwording, meer begrip voor andere culturen én inzichten in hoe je op (langere) termijn succesvol internationaal / intercultureel kunt samenwerken.

Wil jij ook:

  • (Meer) culturele bewustwording ontwikkelen?
  • Ontdekken hoe de Nederlandse (zakelijke) cultuur overkomt op andere landen?
  • Weten welke culturele inzichten je nodig hebt om je samenwerkingen te verbeteren?

Bestel dan de mini-masterclass ‘Cultural Awareness’

Voor slechts € 27,00 (inclusief btw) ontvang je drie modules die bestaan uit korte video’s en pdf’s met achtergrondinformatie, culturele inzichten en oefeningen:

  • Module 1: ‘Wat is cultuur?’
  • Module 2: ‘Typisch Nederlands’, over de Nederlandse zakelijke cultuur en hoe die wordt ervaren door ondernemers en managers uit 30 verschillende landen.
  • Module 3: ‘De zes cultuurprincipes’, culturele inzichten die je nodig hebt om cultuurverschillen te leren herkennen, accepteren en benutten.

De kern van deze mini-masterclass is om je op een luchtige manier culturele bewustwording mee te geven, zodat je geïnspireerd raakt om aan de slag te gaan met het fenomeen cultuur, door bijvoorbeeld vervolgcursussen te volgen en (meer) landen- en cultuurkennis op te doen. 

Handig voor als je bijvoorbeeld over de grens zaken doet, collega’s hebt uit verschillende landen of een multicultureel team leidt.

Over Saskia Maarse

Saskia Maarse is intercultureel spreker, trainer en auteur. Door haar ruime werkervaring in het buitenland, haar wereldreis, de cultuurtrainingen die ze volgde en de interviews die ze – terug in Nederland – zes jaar lang voerde met ondernemers en managers uit 30 verschillende landen ontwikkelde Saskia veel kennis over de Nederlandse cultuur in relatie tot andere culturen. Ze schreef daarover twee boeken: ‘Tutti frutti – het succes van kleurrijk en ondernemend Nederland’ en ‘Onder de zeespiegel – samenwerken en samen leven met Nederlanders’ plus het e-boek ‘Hoe je succesvol kunt samenwerken met andere culturen – in 3 stappen’

Dit zeiden opdrachtgevers over Saskia

“Voor het Japanse bedrijf Sekisui Kasei Europe heeft Saskia Maarse de kick-off van de workshop ”Cultural awareness” gepresenteerd. Zowel de Japanse als de Nederlandse collega’s hebben deze workshop als zeer positief ervaren. De verschillen in dimensies en gedrag hebben een goede Nederlandse ”awareness” aangewakkerd intern bij Sekisui wat in het bedrijf voor praktische voordelen zorgt. Daarnaast heeft de interactieve, enthousiaste en professionele houding van Saskia gezorgd voor een goed totaalplaatje. We kijken terug op een leerzame, praktische ochtend!” – Thijs Wansink, MD of Sekisui Plastics

“Saskia heeft bij ons in het bedrijf de workshop “Cultural Awareness” gepresenteerd. Saskia is prettig in de omgang, komt haar afspraken na (erg belangrijk voor Nederlanders ? ) en peilt snel en goed de algemene sfeer in de groep. Ze geeft voorbeelden die echt gebeurd zijn, ondersteund door rapporten van allerlei bureaus die gespecialiseerd zijn in het onderzoeken van demografische en culturele aspecten in bedrijfs- en priveleven. Dit alles doorspekt met humor, zelfspot en een flinke portie realiteitszin, maakt dat de onderwerpen naadloos in elkaar overvloeien en de workshop erg vlot verloopt. Al met al een zeer positieve ervaring, zeker voor herhaling vatbaar”– Natalie Sebel, WoMen’s Network, Bayer

en ontdek – in je eigen tijd en tempo – welke inzichten jou gaan helpen om succesvol samen te werken met verschillende culturen.

Je kunt direct beginnen!

De lessen nog eens terugkijken? Geen probleem. Je kunt de video’s en lessen zo vaak bekijken als je maar wilt.