Wat leuk dat je je hebt aangemeld voor mijn blogs. Vanaf nu ontvang je 2 x per maand een blog over cultuurverschillen, met informatie, culturele inzichten, tips en leuke weetjes en nieuwtjes.

Intussen heb ik iets leuks voor je … 

Ontdek hoe je (meer) culturele bewustwording kunt creëren

– en daarmee je internationale / interculturele samenwerking kunt leren verbeteren –  

Door de globalisering komen we steeds meer in aanraking met verschillende culturen. Hoewel we het niet altijd direct in de gaten hebben, kunnen culturele verschillen een eigen leven gaan leiden en voor onnodige ergernissen, misverstanden en onbegrip zorgen.

Cultuurverschillen

 • Ervaar je weleens dat je collega’s uit andere landen een afwachtende houding aannemen naar de leidinggevende? En vraag je je dan af: “Waarom tonen ze niet wat meer initiatief?”
 • Of heb je weleens het gevoel – bijvoorbeeld als manager – dat jouw boodschap niet overkomt bij jouw interculturele team. Of krijg je niet voor elkaar dat iets gedaan of geregeld wordt?
 • Of irriteert het je dat sommige mensen heel anders omgaan met afgesproken tijden?

Kennis en bewustwording

Woorden, houding en gedrag van mensen uit andere landen worden vaak verkeerd of anders geïnterpreteerd. Dat is jammer, want zo kun je nooit het beste uit je samenwerkingen halen.

Om succesvol intercultureel samen te kunnen werken en internationaal zaken te kunnen doen, is kennis van elkaars cultuur – maar vooral bewustzijn van de eigen cultuur – essentieel.

Culturele bewustwording

Toen ik voor mijn boeken ‘Tutti frutti’ en ‘Onder de zeespiegel’ vele managers en ondernemers uit diverse landen interviewde, ontdekte ik gaandeweg hoe ik de wereld om me heen voortdurend waarnam vanuit mijn eigen culturele referentiekader en dat ik op basis van ‘ingebakken’ culturele gewoonten en gedragspatronen handelde. In deze boeiende gesprekken werd me duidelijk dat de Nederlandse normen en waarden waarmee ik was opgegroeid – en die voor mij zo vanzelfsprekend en normaal waren – voor hen vaak een heel andere betekenis hadden. Ik leerde als het ware door andere ogen naar Nederland en de rest van de wereld kijken.

Die culturele spiegel was voor mij confronterend en tegelijkertijd enorm verhelderend. Het werd het begin van culturele bewustwording, en het leverde mij – en later ook de deelnemers aan mijn lezingen en workshops – veel op, zoals: culturele bewustwording, meer begrip voor andere culturen én inzichten in hoe je op (langere) termijn succesvol internationaal / intercultureel kunt samenwerken.

“Voor het Japanse bedrijf Sekisui Kasei Europe heeft Saskia Maarse de kick-off van de workshop ”Cultural awareness” gepresenteerd. Zowel de Japanse als de Nederlandse collega’s hebben deze workshop als zeer positief ervaren. De verschillen in dimensies en gedrag hebben een goede Nederlandse ”awareness” aangewakkerd intern bij Sekisui wat in het bedrijf voor praktische voordelen zorgt. Daarnaast heeft de interactieve, enthousiaste en professionele houding van Saskia gezorgd voor een goed totaalplaatje. We kijken terug op een leerzame, praktische ochtend!” – Thijs Wansink, MD of Sekisui Plastics

Lezingen, workshops, trainingen en online cursussen over cultuurverschillen

Cultuur gaat over perceptie. We zien wat we willen zien, maar zien niet altijd wat de ander ziet. Met als gevolg dat we woorden, symbolen, gebaren, houding en gedrag van de mensen uit andere culturen vaak verkeerd interpreteren. Dat patroon kunnen we doorbreken door ons eerst bewust te worden van onze eigen cultuur.

Tijdens mijn lezingen, workshops en online cursussen neem ik je daarom mee op reis. Op reis door de Nederlandse (zakelijke) cultuur zoals andere culturen die zien en ervaren. Ik leg je uit waar bepaalde typisch Nederlandse eigenschappen vandaan komen, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse directheid.

Tegelijkertijd laat ik je zien wat je kunt leren van zowel je eigen cultuur als andere culturen op het gebied van bijvoorbeeld communicatie, leiderschap, vertrouwen en omgangsvormen. Tot slot geef ik je culturele inzichten mee die je nodig hebt om je internationale en/of interculturele samenwerkingen te kunnen verbeteren.

“Op onze tweedaagse event van het Collectief van Opleiders Beeldcoaching in december 2019 was Saskia één van onze hoofdsprekers. Saskia maakte ons op een humoristische en verrassende wijze bewust van onze Nederlandse cultuur in relatie tot andere culturen. Wat een waardevol cadeautje om dit te ontvangen en absoluut essentieel om hiervan bewust te zijn om zo optimaal met elkaar te kunnen communiceren en elkaar te begrijpen. Saskia, erg bedankt voor je workshop ‘Tutti Frutti”, we hebben met de hele groep unaniem genoten!”– Lucy Geurds, Collectief van Opleiders Beeldcoaching

Na afloop van een interculturele workshop, training of online cursus heb je inzicht in de volgende punten:

 • Wat is cultuur en wat doet cultuur met ons?
 • Wat zijn de functie en valkuilen van stereotypen?
 • Hoe kun je (meer) culturele bewustwording creëren?
 • Waar komen typisch Nederlandse eigenschappen zoals ‘afspraak is afspraak’ vandaan?
 • Hoe wordt de Nederlandse (zakelijke) cultuur ervaren door andere culturen?
 • Wat zijn de culturele verschillen en overeenkomsten met andere landen op het gebied van communicatie, onderhandelen, leiderschap, vertrouwen en omgang met tijd?
 • Hoe kun je cultuurverschillen leren herkennen, accepteren en benutten?
 • En daarmee je samenwerkingen leren verbeteren?

Handig voor als je:

 • met veel verschillende culturen samenwerkt
 • internationaal zaken doet
 • in het buitenland gaat werken of stage gaat lopen
 • een intercultureel team leidt

Unieke culturele spiegel

Door de unieke culturele spiegel (informatie uit 60 diepte-interviews met ondernemers en managers uit 30 verschillende landen) in combinatie met achtergrondinformatie – wetenschappelijk onderbouwd – leer je op een luchtige en inspirerende manier:

 • naar je eigen cultuur en de rest van de wereld te kijken
 • andere culturen beter te begrijpen
 • cultuurverschillen sneller te herkennen, accepteren en benutten.

“Saskia heeft op een zeer enthousiaste, begrijpbare en interessante wijze een workshop gegeven over de cultuur-en communicatieverschillen tussen de Nederlandse en Franse collega’s binnen ons bedrijf. Na afloop was duidelijk dat iedereen elkaar al beter ‘verstond’. Absoluut een aanrader!!” – Daniëlle Polak, Project Assistent, Alstom

Aanbod: mini-masterclass ‘Cultural Awareness’

De eerste stap naar een succesvolle samenwerking heb je al gezet, namelijk het downloaden van mijn gratis e-boek ‘Hoe je succesvol kunt samenwerken met andere culturen – in 3 stappen’, waarin je e..e.a. hebt kunnen leren over wat cultuur is en hoe cultuur werkt.

De tweede stap is het creëren van culturele bewustwording. Om andere culturen te kunnen begrijpen, moeten we ons eerst bewust zijn van onze eigen cultuur! Waarom doen wij wat we doen en hoe komt dat over op anderen? Deze culturele bewustwording helpt je om je oordeel uit te stellen, de cultuurverschillen sneller te signaleren en bespreken – en misverstanden en onbegrip (eerder) te voorkomen.

Ik heb een mooi aanbod voor je:

Om die tweede stap te zetten heb ik een mini-masterclass ‘Cultural Awareness’ voor je. Voor slechts € 27,00 (inclusief btw) ontvang je drie lessen met korte video’s en pdf’s met: achtergrondinformatie, culturele inzichten en oefeningen.

Na het kopen van de lessen ‘Cultural Awareness’ ontvang je:

 • Module 1: ‘Wat is cultuur?’
 • Module 2: ‘Typisch Nederlands’,  over de Nederlandse zakelijke cultuur en hoe die wordt ervaren door ondernemers en managers uit 30 verschillende landen.
 • Module 3: ‘De zes cultuurprincipes’, culturele inzichten die je nodig hebt voor een goede interculturele samenwerking.

De kern van deze mini-masterclass is om je op een luchtige manier culturele bewustwording mee te geven, zodat je geïnspireerd raakt om aan de slag te gaan met het fenomeen cultuur, door bijvoorbeeld vervolgcursussen te volgen en (meer) landen- en cultuurkennis op te doen. 

De lessen nog eens terugkijken? Geen probleem. Je kunt de video’s en lessen zo vaak bekijken als je maar wilt.

Garantie: niet goed, geld terug

Indien het lespakket niet aan je verwachtingen voldoet, laat het ons dan weten. Je ontvangt dan direct je geld terug.

Bestel de mini-masterclass ‘Cultural Awareness’ en ontdek – in je eigen tijd en tempo – welke culturele inzichten jou gaan helpen om succesvol samen te werken met verschillende culturen.