Lezing / workshop Cultural awareness

Nederlandse (zakelijke) cultuur | 'Onder de zeespiegel'

Cultuur gaat over perceptie. We zien wat we willen zien, maar zien niet altijd wat de ander ziet. Met als gevolg dat we woorden, symbolen, gebaren, houding en gedrag van de mensen uit andere culturen vaak verkeerd interpreteren. Dat patroon kunnen we doorbreken door ons eerst bewust te worden van onze eigen cultuur.

Tijdens haar lezing / workshop ‘Onder de zeespiegel’ neemt Saskia Maarse u mee op reis. Op reis door de Nederlandse cultuur zoals andere culturen die zien en ervaren. Ze geeft daarbij een levendige ‘sterkte-/zwakte-analyse’ van Nederlandse (eigen)aardigheden. Zoals bijvoorbeeld het fenomeen ‘afspraak is afspraak’: in een zakelijke omgeving erg gewaardeerd door mensen uit vrijwel alle andere culturen. In de privésfeer daarentegen wordt deze mentaliteit vaak als bizar ervaren: je agenda raadplegen om een afspraak te maken met familie?

Op humoristische wijze verheldert Saskia waar de typisch Nederlandse eigenschappen vandaan komen. Tegelijkertijd laat ze zien wat we kunnen leren van zowel onze eigen cultuur als andere culturen op het gebied van bijvoorbeeld communicatie, vertrouwen, leiderschap en omgangsvormen.

Voor wie?
De kern van deze lezing / workshop is het creëren van (meer) culturele bewustwording. Handig voor als u buitenlandse collega’s heeft, internationaal zaken doet, in het buitenland gaat werken, of sowieso wilt weten hoe er tegen Nederlanders en hun gedrag en cultuur wordt aangekeken.

Internationaal publiek
Deze lezing / workshop kan ook in het Engels gegeven worden aan een internationale groep mensen die meer willen weten over de do’s en don’ts met betrekking tot samenwerken met Nederlanders.

Boek ‘Onder de zeespiegel’
Saskia’s boek Onder de zeespiegel kan tevens ingezet worden als cadeau om mee te geven na afloop van uw event. Neem voor een speciale prijs contact met ons op.

Openbare workshops

Naast lezingen en workshops voor organisaties geeft Saskia Maarse enkele keren per jaar een openbare workshop over cultuurverschillen. Kijk voor de komende data in de agenda.

"Mijn stijl is toegankelijk en een combinatie van inhoud, interactie en humor"

Wat is het verschil tussen een lezing en een workshop?

Een lezing duurt – afhankelijk van uw wensen – maximaal 60 minuten en kan worden gegeven voor een klein en groot publiek. Indien gewenst is er ruimte voor interactie. Het doel van een lezing is om binnen een bepaalde tijd het publiek informatie en inzichten mee te geven.

De duur van een workshop varieert van 90 minuten tot twee dagdelen. Tijdens een workshop wordt er dieper ingegaan op specifieke onderwerpen. Het accent ligt op theorie, kennisdeling en interactiviteit. De groep is over het algemeen kleiner.

Bekijk deze video voor een algemene impressie van Saskia’s lezingen en workshops

Interesse?

Heeft u interesse in een lezing of een workshop? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op of vul het onderstaand contactformulier in

Uw naam*

Uw e-mail*

Telefoon

Toelichting