Lezing / workshop Cultural awareness

Nederlandse (zakelijke) cultuur

Informeer ook naar online workshops

Cultuur gaat over perceptie. We zien wat we willen zien, maar zien niet altijd wat de ander ziet. Met als gevolg dat we woorden, symbolen, gebaren, houding en gedrag van de mensen uit andere culturen vaak verkeerd interpreteren. Dat patroon kunnen we doorbreken door ons eerst bewust te worden van onze eigen cultuur.

Saskia Maarse neemt u mee op reis. Op reis door de Nederlandse cultuur zoals andere culturen die zien en ervaren. Ze geeft daarbij een levendige ‘sterkte-/zwakte-analyse’ van Nederlandse (eigen)aardigheden. Zoals bijvoorbeeld het fenomeen ‘afspraak is afspraak’: in een zakelijke omgeving erg gewaardeerd door mensen uit vrijwel alle andere culturen. In de privésfeer daarentegen wordt deze mentaliteit vaak als bizar ervaren: je agenda raadplegen om een afspraak te maken met familie?

Op humoristische wijze verheldert Saskia waar de typisch Nederlandse eigenschappen vandaan komen. Tegelijkertijd deelt ze haar zes cultuurprincipes en laat ze zien wat we kunnen leren van zowel onze eigen cultuur als andere culturen op het gebied van bijvoorbeeld communicatie, vertrouwen, leiderschap en omgangsvormen.

Voor wie?
De kern van Saskia’s lezing / workshop is om het publiek of deelnemers op een luchtige en inspirerende manier culturele inzichten en bewustwording mee te geven zodat er meer wederzijds begrip ontstaat. Handig voor als u buitenlandse collega’s heeft, internationaal zaken doet, in het buitenland gaat werken, of sowieso wilt weten hoe er tegen Nederlanders en hun gedrag en cultuur wordt aangekeken.

Internationaal publiek
Deze lezing / workshop kan ook in het Engels gegeven worden aan een internationale groep mensen die meer wil weten over de do’s en don’ts met betrekking tot samenwerken met Nederlanders.

Wat is het verschil tussen een lezing en een workshop?

Een lezing duurt – afhankelijk van uw wensen – maximaal 60 minuten en kan worden gegeven voor een klein en groot publiek. Saskia’s stijl is toegankelijk en een combinatie van inhoud, interactie en humor.

Een workshop bestaat – afhankelijk van uw doel – uit één of twee dagdelen (een dagdeel is twee à drie uur). Tijdens de workshop gaat Saskia dieper in op de materie. Welke onderwerpen dat zijn hangt af van de culturele samenstelling van de groep. Het accent ligt op theorie, kennisdeling, interactie en interculturele oefeningen.

Na afloop heeft u inzicht in de volgende punten:

  • Wat cultuur is en wat cultuur met ons doet
  • Waar typisch Nederlandse eigenschappen zoals ‘afspraak is afspraak’ vandaan komen
  • Hoe de Nederlandse cultuur overkomt op andere culturen
  • Wat de culturele verschillen en overeenkomsten zijn met andere landen
  • Hoe u in de toekomst cultuurverschillen kunt herkennen, accepteren en overbruggen

Interesse?

Heeft u voor uw bedrijf, uw event of bijeenkomst interesse in een interculturele lezing of workshop van Saskia Maarse? Wilt u meer weten over de inhoud van de lezingen of workshops van Saskia? Of heeft u een andere vraag? Vul het onderstaande formulier in of stuur een mail naar info@studio-odijk.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Uw naam*

Uw e-mail*

Telefoon

Toelichting

Saskia Maarse | Studio Odijk
info@studio-odijk.nl
T: 06-533 25 902